„Nu a fost un an ușor în Balcani. Am vizitat cele șase capitale ale regiunii în unele dintre cele mai dificile momente – în unele cazuri, un moment de criză politică profundă. Astăzi, datorită deciziilor îndrăznețe și a unei colaborări excelente, aceste crize au fost abordate și rezolvate în cea mai mare parte. Calea către reforme a început din nou (deși încă mai trebuie depuse multe eforturi), iar busola integrării europene arată calea. 2018 va fi un an crucial, pentru a consolida și a face această cale ireversibilă. Ar fi un rezultat important nu numai pentru regiune, ci pentru întreaga Europă”, a scris Mogherini pe blogul său.
La 21 noiembrie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a susținut apelul făcut de către Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE. Ulterior, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat că extinderea Uniunii nu este posibilă până în 2020.
Bulgaria, România, Slovenia și Croația sunt singurele țări din regiune care au devenit până acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo și Serbia au făcut demersuri pentru a iniția negocierile de aderare.
UE este cel mai mare partener comercial al statelor din Balcanii de Vest, acumulând peste 76% din comerțul total din regiune.